fbpx
Право

Верховна Рада прийняла антикорупційну стратегію до 2017 року

Народні депутати прийняли в другому читанні проект закону №4284а «Про основи державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки». Відповідне рішення у вівторок, 14 жовтня, підтримали 284 парламентарія. За словами прем’єр – міністра Арсенія Яценюка, цей закон є базовим документом щодо боротьби з корупцією.

Відповідно до прийнятого закону, уряд зобов’язується протягом трьох місяців затвердити державну програму щодо боротьби з корупцією, в якій будуть визначені конкретні заходи, строки їх виконання та відповідальні органи.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Закон також передбачає впровадження в Україні прозорої системи проведення державних закупівель, подолання корупції в судочинстві і формування сприятливого для відмови від корупційних практик бізнес – клімату. Також пропонується створити прозорі принципи фінансування проведення виборів, діяльності політичних партій, а також усунути корупціогенні ризики в діяльності виборних органів і посилення громадського контролю за їх діяльністю.

Для реалізації антикорупційної стратегії передбачається розробити і прийняти закони, зокрема, щодо основ організації та діяльності спеціально уповноваженого органу, відповідального за здійснення комплексу заходів з формування та реалізації антикорупційної політики. Пропонується також створити спеціальний уповноважений орган з питань виявлення та розслідування корупційних злочинів; правові основи лобіювання; посилити громадський контроль за прийняттям рішень виборними посадовими особами, зокрема через механізм попереднього обговорення суспільно важливих рішень.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Оцінювати ефективність антикорупційної стратегії будуть на основі щорічних досліджень стану корупції в Україні.

Читайте також: