fbpx
Політика

Під виглядом люстрації можуть прибирати політичних опонентів, – експерт

Деякі політики зможуть використовувати закон «Про люстрацію» як інструмент у боротьбі з конкурентами. Таку думку висловив Віталій Бала, керівник Агентства моделювання ситуацій, передають 9 жовтня 2014 року, українські ЗМІ.

«Закон буде діяти вибірково. Можливо, до парламентських виборів, з точки зору виборчої кампанії, треба затіяти і показати, що щось насправді робиться. Але питання в іншому, що закон не є панацеєю для бажання здійснення люстрації. Це можливо було зробити і без такого закону», – сказав політолог. Згідно з його словами, Україні одного такого закону недостатньо. Віталій Бала пропонує створити систему в даному законодавчому полі, яка буде здатна автоматично вирішувати проблеми з чиновниками.

«А так отримуємо ситуацію, коли бажання тим чи іншим способом зліпити собі більшість у Верховній Раді перевищує здоровий глузд», – додав політолог. В той же час, Костянтин Бондаренко, який є керівником Інституту української політики, допускає повну реалізацію закону «Про люстрацію». Згідно з його словами, під звільнення підпаде від одного до півтора мільйонів силовиків, чиновників і військовослужбовців.

Читайте також:  Хто шеф рпц кіріл (гундяєв) чи олігарх  костянтин малофєєв та чому папа не бачить "сатанізму" в московській церкві?

«Найбільше від цього закону постраждають військовослужбовці, середня ланка чиновників і представники силових структур. Також постраждає глава держави, оскільки вибивається значна силова основа – вищий офіцерський склад. Президент буде вести справи з лейтенантами і максимум старшими лейтенантами, тільки вони зможуть залишатися на чолі Збройних сил», – зазначив Бондаренко.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, сьогодні, 9 жовтня 2014 року, президент України Петро Порошенко підписав закон про люстрацію.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

До цього глава держави не виключав того, що в ухвалений закон «Про люстрацію» будуть внесені зміни в разі зауважень з боку Венеціанської комісії. «У мене є зауваження до закону про очищення влади, але я хочу, щоб ви знали: цей закон мною буде підписаний», – заявляв Петро Порошенко.

Відзначимо, 16 вересня цього року Верховна Рада України прийняла закон «Про люстрацію». За заявою глави уряду Арсенія Яценюка, під дію даного закону потрапляє вся вертикаль влади в Україні, в цілому – приблизно один мільйон осіб. Прем’єр – міністр доручив створити комісію з перевірки діючих членів Кабінету міністрів та заступників міністрів, а також всіх голів органів центральної виконавчої влади.

Читайте також: