fbpx
Економіка

Україні додатково потрібно 9-10 млрд кубометрів газу, – Міненерго РФ

Глава Міністерства енергетики Російської Федерації Олександр Новак оцінює додаткові потреби України в блакитному паливі в обсязі до 10 мільярдів кубометрів. Таку думку Олександр Новак висловив під час робочої зустрічі з головою уряду РФ Дмитром Медведєвим. Слова міністра передає прес – служба Міненерго РФ.

«Сьогодні в українські газові сховища закачано приблизно 16,5 мільярда кубометрів, з яких активного газу приблизно 11-12 мільярдів, а все інше – це буферний газ. І за нашими оцінками, недолік України щодо газу становить до 9-10 мільярдів кубометрів. Це, звичайно, великий об’єм», – заявив Олександр Новак.

У зв’язку з цим, Україні необхідно відновлювати поточні поставки блакитного палива для того, щоб забезпечити нормальне проходження зимового періоду і баланс енергоспоживання. Крім того, це дозволить забезпечити і надійні поставки російського газу європейським споживачам.

За словами Новака, Міненерго РФ обговорило умови, при яких відновлення поставок газу може бути розпочато вже в жовтні.

«У нас спільна позиція з Єврокомісією за умовами забезпечення нових поставок природного газу та реструктуризації заборгованості України. Вони полягають в наступному: "Газпром" може поставити українському "Нафтогазу" мінімальні обсяги – 5 мільярдів кубометрів по системі takе – or – pay і в режимі передоплати, а "Нафтогаз" зобов’язаний буде сплатити в режимі передоплати паливо в обсязі 5 мільярдів кубометрів. При цьому додатковим аукціоном може бути ще продано 5 мільярдів кубометрів, але не по системі take – or – pay, а по системі додаткових заявок, якщо такі знадобляться», – повідомив російський міністр.

В понеділок міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан повідомив, що «газові переговори» з РФ і ЄС можуть відбутися через тиждень.

Читайте також: