fbpx
Політика

Оприлюднено законопроект про особливе самоврядування в окремих районах Донбасу

На офіційному сайті Верховної Ради опубліковано законопроект № 5081 «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, ініціатором якого виступив президент України Петро Порошенко. Документом передбачається введення особливого порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей терміном на три роки. Позачергові вибори в цих регіонах пропонується провести 7 грудня. У той же час повноваження депутатів місцевих рад та посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України цим законом, не можуть бути достроково припинені.

Згідно з документом, Україна обіцяє не притягувати до кримінальної та адміністративної відповідальності, не переслідувати і не карати осіб – учасників подій на території Донецької, Луганської областей. В регіоні гарантується також право використання російської чи іншої мови «в суспільному та приватному житті, вивчення і підтримку російської і будь-якої іншої мов, їх вільний розвиток і рівноправність».

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Законопроектом надається право органам місцевого самоврядування брати участь у призначенні керівників органів прокуратури та судів. Кабмін, інші центральні органи виконавчої влади можуть підписувати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.

Згідно із законопроектом, передбачається також підписання угоди про економічний, соціальний і культурний розвиток окремих районів.

«Держпідтримка полягає у введенні відмінного від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямованої на відновлення об’єктів промисловості, транспортної та соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення і розвитку об’єктів, розташованих в окремих районах Донецької та Луганської областей», – йдеться в документі.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Крім того, держава гарантує щорічну бюджетну держпідтримку соціально – економічного розвитку окремих районів. Законопроект також передбачає «посилення і поглиблення добросусідських відносин між територіальними громадами, органами місцевого самоврядування окремих районів з адміністративно – територіальними одиницями Російської Федерації на основі угод про прикордонне співробітництво, які складаються територіальними громадами, органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади України та територіальними громадами в межах компетенції, встановленої законом».

В окремих районах Донецької та Луганської областей рішенням міських, селищних, сільських рад на добровільних засадах створюються загони народної міліції з громадян України, які постійно проживають на цій території.

Читайте також: