fbpx
Політика

Провокація з гуманітарною допомогою здійснюється за кращим з гірших сценаріїв – Тимчук

 Коментуючи ситуацію з гуманітарною допомогою Росії, представник групи «Інформаційний Опір» Дмитро Тимчук висловив жаль з фактом того, що Україні не вдалося зірвати провокацію Кремля за напрямом «гуманітарної допомоги» дипломатичними зусиллями.

 У той же час, як він зазначив, ця провокація здійснюється за «кращим з гірших» сценаріїв.

 Зокрема:

Росія не ризикнула провозити вантаж через ділянки, контрольовані терористами. Офіційна точка перетину – пункт пропуску "Шебекіно – Плетенівка" на кордоні Бєлгородської та Харківської областей;

Росія не відмовляє в контролі вантажу на кордоні і апелює до Червоного Хреста, який, за задумом Москви, повинен взяти вантаж під свою відповідальність;

Варто розуміти позицію української влади, яка визнає можливість пропуску даного вантажу:

  даний вантаж є частиною міжнародної допомоги під егідою міжнародних організацій (при цьому вимога МККК – використання тільки транспорту і водіїв Червоного Хреста і повне володіння інформацією про вантаж). Про готовність надати таку гуманітарну допомогу заявили США, Грузія, ЄС, Росія;

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

 гуманітарна допомога ввозиться за діючими в Україні правилами (включаючи розмитнення вантажу українською митницею);

 розподілом вантажів займається МКЧХ;

 безпеку вантажів забезпечує виключно українська сторона.

При виконанні всіх цих вимог для України залишається моральна сторона проблеми – враховуючи, що Росія є агресором, і намагається надати «допомогу» по суті жертвам її ж агресії;

У той же час, з боку Путіна дана «допомога» виглядає лише спробою зобразити підтримку проросійським терористам на Донбасі, що направлена ​​як на самих бойовиків, що постійно волають до Кремля про допомогу, так і на російську аудиторію, яка також у своїй масі виступає за підтримку проросійських терористів в Україні.

 Дмитро Тимчук звернув увагу на те, що якби Росія провела свої колони на ділянках, контрольованих терористами, то Україна була б позбавлена ​​можливості проконтролювати ввезений вантаж. Однак, за його словами, проблема не в тому, що там може знаходитися зброя, оскільки Росія і так щодня незаконно ввозить техніку і боєприпаси на територію України. Як зазначив Тимчук, проблема в тому, що в цьому випадку розподілом «допомоги» займалися б терористи, і ні Київ, ні Червоний Хрест не мали б можливості контролювати цей процес.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 «Тобто, Кремль би відрапортував на весь світ про «надання допомоги постраждалому мирному населенню Донбасу», тоді як насправді йшлося б про масштабну допомогу терористам. Таким чином, Москва вбила б одним пострілом одразу двох зайців», – підкреслив він.

 Проте, як заявив Тимчук, їх група вважає неприпустимим прийняття «допомоги» з боку Росії.

 «Проте ми розуміємо, що юридично Україна не перебуває у стані війни з Росією, а тому з боку мотиви відмови від такої допомоги були б незрозумілими. Навпаки: така відмова дала б Москві можливість звинувачувати українську владу в небажанні запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі і "геноциді"», – підсумував він.

Читайте також: