fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Ситуація на сході України. У Донецькій області відключена електронна платіжна система – НБУ

У Донецькій області в понеділок, 16 червня, була відключена електронна платіжна система. Про ситуацію в Донецьку розповів керівник Національного банку України Степан Кубів. Свої коментарі щодо ситуації в Донецьку Степан Кубів висловив перед засіданням РНБО. Слова головного банкіра країни передає агентство РБК-Україна.

«Після того, як в 12:20 було захоплено управління Національного банку України в Донецькій області, була відключена і платіжна система», – заявив Степан Кубів.

Як пояснив голова Нацбанку, основним мотивом такого рішення стало «збереження життя людей». Степан Кубів зазначив також, що всі розрахунки Національного банку в Донецькій області були припинені. Степан Кубів запевнив, що керівництво Нацбанку прийняло всі необхідні заходи для збереження життя своїх працівників.

Раніше повідомлялося, що в понеділок сепаратисти з самопроголошеної «Донецької народної республіки» взяли під контроль Держказначейство та управління Національного банку України в Донецькій області.

«Це не насильницьке захоплення установ, а запланований діалог», – стверджує Андрій Пургин, нелегітимний перший віце-прем’єр «ДНР».

У прес-службі «ДНР» сказали, що головною метою переговорів з Держказначейством і Нацбанком України є перекриття податків і грошових потоків. Йдеться про кошти, які надходять з Донбасу до державного бюджету України. Крім того, співробітники ДАІ перекрили рух транспорту на перетині проспекту Миру і вулиці Артема, де і знаходиться захоплене управління НБУ.

Варто відзначити, що сьогоднішній випадок блокування банківської системи на сході України став не першим. Наприклад, 15 травня 2014 року управління Національного банку в Донецькій області вирішило припинити свою роботу у зв’язку з погрозами з боку сепаратистів.

Читайте також: