fbpx
Економіка

Росія перегляне варіанти передоплати на поставки газу в Україну після погашення боргів – глава Міненерго РФ

Росія може відмовитися від передоплати при поставках газу в Україну тільки після погашення боргів – глава Міненерго РФ.

Росія може відмовитися від передоплати при поставках газу в Україну тільки після погашення заборгованості, що накопичилася за вже поставлене паливо.

Про це глава Міненерго РФ Олександр Новак сказав в інтерв’ю телеканалу «Росія 24» в Берліні, де пройшла тристороння міністерська зустріч з газових питань між Росією, Україною і Євросоюзом.

«Рахунок виставлений і зараз юридичних підстав поставляти газ без передоплати у «Газпрому» немає. Ситуація повинна розвиватися… Після того, як будуть досягнуті домовленості щодо ціни, українська сторона повинна погасити в повному обсязі заборгованість, накопичену до 1 червня», – сказав Новак.

За його словами, можуть бути досягнуті «якісь» інші домовленості між «Газпромом» і НАК «Нафтогазом».

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

«Тільки в цьому випадку можуть бути варіанти перегляду передоплати», – підкреслив він. Він нагадав, що 13 травня «Газпром» виставив НАК «Нафтогазу» рахунок на передоплату відповідно до контракту.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня "Газпром" направив офіційне повідомлення НАК "Нафтогаз України" про перехід на передоплату і виставив попередній рахунок за червень у розмірі 1,66 млрд дол, виходячи з контрактного обсягу поставок в 114 млн кубометрів на добу.

За даними «Газпрому», заборгованість «Нафтогазу України» за російський газ на 30 квітня становила 3 492 000 000 доларів.

За словами міністра енергетики України Юрія Продана, наша країна не визнає цей борг.

Україна визнає наявність боргу в 2,2 млрд дол за постачання газу, що здійснювалися до 1 квітня 2014 року, і готова оплатити його в 10-денний термін тільки після зниження «Газпромом» ціни на газ до 268,5 дол за тис. кубометрів.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Сьогодні, 27 травня, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив: якщо до 29 травня між НАК «Нафтогаз України» і російською компанією «Газпром» не будуть підписані договори про зниження ціни на природний газ для України, то компанії зустрінуться в Стокгольмському арбітражі.

Крім цього, міністр фінансів Олександр Шлапак сказав, що на сьогоднішній день є необхідна сума для того, щоб погасити газові борги перед «Газпромом», але поки не зрозуміла ціна на російський газ.

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: