fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Верховна Рада України прийняла «Меморандум про мир і злагоду»

Народні депутати України у Верховній Раді більшістю голосів підтримали «Меморандум про мир і злагоду», який був поданий депутатом від фракції «Партії регіонів» Вадимом Новинським. Відповідне рішення було підтримано 252 парламентаріями при необхідному мінімумі в 226 голосів. Про це у вівторок, 20 травні 2014 року, повідомляють українські ЗМІ.

«Спираючись на свої повноваження за Конституцією України, на основі широкого національного діалогу, Верховна Рада забезпечить невідкладне проведення конституційної реформи, в основу якої буде покладена децентралізація державної влади», – наголошується в меморандумі.

Конституційна реформа згідно до «Меморандуму про мир і злагоду» передбачає, позаблоковий статус української держави, ліквідацію районних та обласних державних адміністрацій, прямі вибори голів регіонів жителями даних областей, забезпечення можливості жителям областей вирішувати свої питання на місцевих референдумах. А також проведення реформи прокуратури та правоохоронних органів, спрощення процедури імпічменту президента України, боротьбу з корупцією на всіх рівнях державної влади.

А також даний меморандум має закріпити статус російської мови та інших мов національних меншин у місцях їх постійного проживання.

Крім того, Верховна Рада України згідно з «Меморандумом про мир і злагоду» зобов’язується прийняти закон про недопущення кримінального переслідування учасників масових акцій протесту, за умови добровільного складання зброї та звільнення ними незаконно захоплених будівель, за винятком осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини.

Українські парламент закликає до роззброєння всіх нелегальних формувань та громадян, звільнення всіх зайнятих площ, вулиць та інших громадських місць у містах України, селищах і селах, поверненню всіх незаконно захоплених будівель їх законним власникам.

Читайте також: