fbpx
Політика

Посол Молдови: У Придністров’ї знаходиться 1,5 тисячі російських військових

У невизнаній Придністровській республіці знаходиться приблизно 1,5 тисячі російських військовослужбовців. Таку інформацію під час сьогоднішнього брифінгу оприлюднив Іон Стевіле, посол Республіки Молдови в Україні. Слова молдавського дипломата передає РБК-Україна.

За його словами, зараз в Придністров’ї перебувають «залишки 14 -ї армії Збройних сил РФ». Також на території невизнаної республіки знаходяться і російські миротворці. Посол Молдови запевнив, що російські миротворці легально перебувають в Придністров’ї.

«У нас є відповідна угода з Російською Федерацією, – про присутність контингенту в 500 осіб», – заявив Іон Стевіле.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Крім того, в Придністров’ї перебуває близько 1 тисячі російських військових, яких керівництво Молдавії просить вивести з території Придністров’я. У Кишеневі просять росіян забрати і боєприпаси, які охороняють російські бійці.

Іон Стевіле розповів і про вплив Російської Федерації на формуванні бюджету Придністров’я. Посол стверджує, що Кремль 70 % утримує бюджет невизнаної республіки. Молдавський дипломат запевнив, що зараз Придністров’я існує і розвивається лише за підтримки російської сторони.

«Приблизно 70 % бюджету Придністров’я формується завдяки фінансовій підтримці з боку Росії. Тільки 25-30 % формується з місцевих зборів», – підкреслив посол.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Іон Стевіле впевнений, що якщо Придністров’я не отримуватиме допомогу від Кремля, то невизнана республіка навряд чи протримається більше місяця.

Після цього дипломат розповів і про газовий борг республіки Придністров’я перед Російською Федерацією. Він стверджує, сума газового боргу Придністров’я становить 4,5-5 мільярда доларів.

«Газовий борг Придністров’я становить близько 4,5-5 мільярдів доларів. Це робить лідерів Придністров’я повністю підконтрольними», – підсумував Іон Стевіле.

Читайте також: