fbpx
Економіка

Туреччина хоче знижку на російський газ

Уряд Туреччини збирається домагатися знижки на російський природний газ. Зокрема, турецька сторона підніме це питання на переговорах з РФ, які пройдуть наступного тижня. Такий намір висловив Танер Йилдиз, міністр енергетики і природних ресурсів.

Зокрема, Танер Йилдиз сказав, що уряд Туреччини збирається запропонувати Російській Федерації варіант з прокладкою газопроводу «Південний потік» по суші, а не по дну Чорного моря, як планувалося спочатку. На думку турецького міністра, нинішня криза в Україні «зовсім не відіб’ється на економічних відносинах Росії та Туреччини». За його словами, в даний момент Москва і Анкара є стратегічними партнерами.

Варто відзначити, що аналогічну позицію зайняв і міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу, коментуючи співпрацю Анкари та Москви з енергетики.

«Відносини Росії і Туреччини в енергетичній сфері не обмежуються одними поставками природного газу, зараз вони розвиваються і в сфері ядерної енергетики», – заявив глава МЗС Туреччини.

За його словами, енергетичні домовленості Туреччини з Російською Федерацією «позначені чітко». Крім того, в Туреччині не очікують ніякої кризи, яка буде пов’язана з можливою нестачею блакитного палива.

Раніше повідомлялося, що Європарламент закликав припинити будівництво газопроводу «Південний потік». У ЄС впевнені, що потрібно надати Україні допомогу з доступу до інших джерел поставок газу і вирішенню газового конфлікту з Росією. У Європарламенті зазначили, що найближчим часом необхідно виробити спільну політику енергетичної безпеки з метою зниження залежності Євросоюзу від російської нафти і газу.

Нагадаємо, будівництво газопроводу «Південний потік» почалося в кінці 2012 року.

Читайте також: