fbpx
Право

Верховна Рада позбавила бізнес печаток

Народні депутати у другому читанні з другої спроби підтримали законопроект № 2258а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу». За відповідне рішення проголосували 244 нардепи.

Закон істотно спрощує процедуру відкриття бізнесу і робить необов’язковим використання печатки підприємствами. Цікаво, що даний законопроект був підготовлений ще фахівцями уряду Миколи Азарова.

До прийняття закону процедура відкриття бізнесу дуже ускладнювала процедура виготовлення печаток. Та й маючи в своєму арсеналі друк, підприємець не був застрахований від підробок і надання від його імені неправдивої інформації. Тому виникло питання – а чи потрібен взагалі друк.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

«Ніякий друк насправді не гарантує того, заради чого його обов’язкове використання впроваджувалося багато років тому. Однак сьогодні без нього керівник суб’єкта господарювання не може укладати угоди, здійснювати інші господарські операції, подавати звітність», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

З прийняттям документа, як сказала голова комітету ВР з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель, процедура отримання печатки підприємства істотно спрощується. І підприємець зможе вибрати використовувати йому печатку чи ні.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Також законопроект дозволяє реєструвати бізнес шляхом подачі електронних документів без обов’язкового використання цифрового підпису. Замінити його можна буде, наприклад, передачею файлу із зображенням, QR- коду тощо.

Закон набуде чинності через півроку після опублікування.

Читайте також: