fbpx
Політика

Верховна Рада не змогла надати кримськотатарському народу статус корінного народу України

Під час пленарного засідання Верховної Ради спікер Олександр Турчинов поскаржився на неорганізованість і відсутність дисципліни у нардепів. За його словами, дуже багато нардепів проігнорували сьогоднішнє засідання, а тому глава Верховної Ради звернувся до секретаріату з проханням перевіряти роботу депутатів не за підписом, а за тим, як їх карти працюють у сесійній залі.

 Незважаючи на відсутність у парламенті багатьох нардепів, Олександр Турчинов все ж поставив на голосування в першому читанні законопроект № 4434 «Про відновлення прав корінного народу України, примусово переселених з території Криму». Не дивно, що прийняти рішення не вдалося – за нього проголосували всього 115 народних депутатів. Законопроект авторства нардепа з ​​«Батьківщини» Геннадія Москаля визначає правовий статус кримськотатарського народу як корінного народу України.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

 «Кримські татари є невід’ємною складовою частиною народу України. Цей закон спрямований на інтеграцію кримськотатарського народу в українське суспільство і на збереження і розвиток кримськотатарським народом своєї власної етнічної ідентичності», – йдеться в документі.

Також законопроект містить комплекс основних правових, економічних і соціальних питань гарантованого забезпечення прав таких осіб.

Читайте також: