fbpx
Окупація Криму

За заклики повернути Крим Україні в РФ буде загрожувати п’ять років в’язниці

 Як повідомляється, починаючи з 9 травня, за заклики до дій щодо повернення Кримського півострова до складу України в Російській Федерації каратимуть великим штрафом, або ж строком до п’яти років. Відповідні заходи передбачені в законі про внесення змін до статті 280 Кримінального кодексу, який президент Росії Володимир Путін підписав ще наприкінці 2013 року.

При цьому слід звернути увагу на те, що це також стосується закликів в ЗМІ або Інтернеті. За них передбачені той же термін позбавлення волі, або ж обов’язкові роботи на строк до 480 годин.

Ініціаторами відповідного законопроекту ще торік виступили депутати-комуністи. Володимир Путін підписав 28 грудня 2013 року, але набуде він чинності він лише 9 травня 2014 року.

У пояснювальній записці комуністи відзначали, що закон дозволить попереджати можливі сепаратистські тенденції і заклики до дій з відступлення частин території Російської Федерації іншим державам.

Примітно, що автори закону також цитували в пояснювальній записці Декларацію про принципи міжнародного права, яка була прийнята ООН в 1970 році, яка свідчить наступне: «Кожна держава повинна утримуватися від будь-яких дій, спрямованих на часткове або повне порушення національної єдності територіальної цілісності будь-якої іншого держави або країни».

За матеріалами: РБК daily

Читайте також: