fbpx
Політика

Указ в.о президента про часткову мобілізацію в Україні затверджено

Рада затвердила указ в.о президента про часткову мобілізацію в Україні.

Верховна Рада України затвердила указ в.о. президента країни про часткову мобілізацію.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс- Україна", дане рішення підтримали 275 народних депутатів з 308 зареєстрованих у залі засідань у понеділок.

Раніше, виступаючи на пленарному засіданні парламенту, спікер Верховної Ради, в.о. президента України Олександр Турчинов повідомив, що підписав цей указ "враховуючи продовження агресії в Автономній Республіці Крим, яку Росія намагається прикрити великим фарсом під назвою "референдум", який ніколи не буде визнаний ні Україною, ні усім цивілізованим світом".

"Враховуючи всю цю небезпеку, я підписав указ про часткову мобілізацію", – сказав О. Турчинов.

За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони України Андрія Парубія, 20 тис. осіб зараз призиваються в Національну гвардію України, а частковій мобілізації підлягають ще 20 тис. громадян України.

Представляючи законопроект з трибуни парламенту, секретар РНБО України висловив переконання, що терміни проведення часткової мобілізації будуть значно коротшими, ніж передбачається текстом указу.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Згідно з пояснювальною запискою до закону, необхідність прийняття рішення про часткову мобілізацію "обумовлена ​​загостренням суспільно-політичної ситуації на Кримському півострові, неприхованою агресією, захопленням російською стороною частини території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя".

Часткова мобілізація проводиться на території всіх областей України, а також в м. Київі. На території АР Крим та м. Севастополя мобілізація здійснюється з числа громадян, які добровільно виявили бажання бути покликаними на військову службу, зокрема шляхом прибуття у військові комісаріати, військові частини.

"Указом створюються умови для переведення Збройних сил України, Національної гвардії України, інших військових формувань України, оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на організацію і штати воєнного часу", – наголошується в порядку денному.

Мобілізація проводиться протягом 45 діб з дня набрання чинності названого указу.

Згідно з текстом указу, заклик військовозобов’язаних, у тому числі резервістів, і поставку транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних сил України, Національної гвардії України необхідно здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

"Місцевим органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування організувати та забезпечити в установленому порядку: 1 ) своєчасне оповіщення та прибуття громадян, призваних на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини; 2 ) виділення тимчасово будівель, споруд, земельних ділянок, транспортних та інших матеріально-технічних засобів, надання послуг Збройним силам України, Національної гвардії України, іншим військовим формуванням України відповідно до мобілізаційних планів", – йдеться в указі. 

Разом з тим, Кабінет міністрів України має забезпечити фінансування і прийняти в межах повноважень інших заходів, пов’язаних з оголошенням та проведенням часткової мобілізації.

Згідно ст. 85 Конституції України, до повноважень Верховної Ради входить "затвердження протягом двох днів з моменту звернення президента України указів про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, про загальну або часткову мобілізацію, про оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації".

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: