fbpx
Право

КСУ заборонив проводити референдум в Криму

Конституційний суд України визнав неконституційним, таким, що порушує принцип територіальної цілісності України, рішення Верховної Ради Автономної республіки Крим про проведення референдуму про статус автономії, призначеного на неділю, 16 березня. Таке рішення в п’ятницю, 14 березня, оголосив головуючий суддя Юрій Баулін.

«Визнати такою, що не відповідає Конституції України постанову Верховної Ради Автономної республіки Крим "Про проведення загальнокримського референдуму" від 6 березня 2014 року», – завив він і додав, що постанова про проведення референдуму в АРК втрачає силу з дня прийняття рішення Конституційним судом України.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Рішенням КСУ передбачається припинення діяльності комісії АР Крим з проведення загальнокримського референдуму, територіальних і дільничних комісій, створених для цього референдуму. Також суд постановив Раді міністрів Криму припинити фінансування заходів щодо проведення референдуму, забезпечити знищення бюлетенів та агітаційних матеріалів.

 Варто відзначити, що КСУ ухвалив рішення щодо кримського референдуму за конституційними поданнями виконуючого обов’язки президента України, голови Верховної Ради України Олександра Турчинова та уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської щодо відповідності Конституції України постанови Верховної Ради АР Крим "Про проведення загальнокримського референдуму" від 6 березня 2014 року.

Читайте також: