fbpx
Економіка

Росія погрожує Україні відключити газ

Російський «Газпром» може припинити подачу газу в Україну, якщо остання не розплатиться з боргами. Про це повідомив журналістам голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер. Він нагадав, що 7 березня закінчується крайній термін оплати лютневих поставок газу в Україну. Але досі ніяких платежів в рахунок оплати боргу «Газпром» не отримав. Загалом Україна повинна немало-небагато 1,89 млрд доларів.

 «Фактично це означає, що Україна припинила платити за газ… Але ми не можемо поставляти газ безкоштовно. Або Україна гасить заборгованість і оплачує поточні поставки, або з’являється ризик повернутися в ситуацію початку 2009 р. Як складається стан справ інформуватимемо уряд Російської Федерації», – заявив Олексій Міллер.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

 Відзначимо, що в 2009 році склалася схожа ситуація з розрахунками за російський газ. Тоді сторони не могли домовитися про ціни і постачання природного газу, а також розібратися з боргами. У підсумку, з 1 січня «Газпром» припинив подачу газу для України, через кілька днів він зменшив подачу для європейських споживачів, а з 7 січня повністю перекрив труби через територію України. 19 січня сторони підписали новий контракт і 20 січня постачання газу для України і транзит до Європи поновилися.

Читайте також: