fbpx
Політика

Л. Кучма виступає за децентралізацію влади

Кучма вважає федералізацію загрозою суверенітету та цілісності України, але виступає за децентралізацію влади.

 Розкручування теми федералізації України в умовах політичної кризи в країні представляє загрозу суверенітету і цілісності держави, переконаний другий президент України (1994-2005) Леонід Кучма.

" Вважаю це питання просто шкідливим для України. Політики, які його проштовхують, або не розуміють можливих наслідків, або свідомо провокують ситуацію для "руїни України". Тому розкручувати тему федералізації в умовах гострого і масштабного політичної кризи означає підливати масло у вогонь. Це реальна загроза для суверенітету і територіальної цілісності України", – сказав Л. Кучма в ексклюзивному інтерв’ю агентству "Інтерфакс- Україна".

"Я не кажу вже про те, що заяви про федералізацію України історики вважають просто невіглаством. Адже в історичному плані федералізм завжди розвивався за схемою "знизу вгору", а не "згори вниз". Нинішні федеративні держави свого часу були утворені як об’єднання (злиття) дрібніших, самостійних утворень з різною метою. Нерідко – з метою посилення обороноздатності", – додав другий президент.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

Він також підкреслив, що такою ж неосвіченою є спроба представити прообразом федеративного устрою штучно створені в радянський час області України. "Розподіл на області жодним чином не може бути прийнятною матрицею федералізації", – підкреслив Л. Кучма.

При цьому, коментуючи думку ряду політиків про те, що перехід до федеративної моделі державного устрою може допомогти вирішенню нинішньої політичної кризи в Україні, він зазначив, що "проблеми децентралізації влади та управління не мають нічого спільного з федералізацією".

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

"Я завжди був прихильником децентралізації влади. Ці питання ми і намагалися вирішити в ході політичної реформи 2004 року, яка передбачала передачу більших повноважень в регіони і розширення прав місцевого самоврядування. На жаль, після 2005 року політреформа була згорнута, а в 2010 році повністю скасована", – зазначив другий президент України.

"Між тим децентралізація влади, реформа самоврядування разом з добре продуманою адміністративно-територіальною, бюджетною та податковою реформами могли б зняти проблемні питання, які сьогодні дають привід окремим політикам експлуатувати ідею федералізації України. Але тут потрібна серйозна, тривала і відповідальна робота", – резюмував Л. Кучма.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: