fbpx
Право

В Україні з 1 лютого набув чинності новий закон про вибори

В Україні в суботу, 1 лютого 2014 року, набирає законної сили новий закон про вибори. Йдеться про законопроект № 709 -VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення законодавства України з питань проведення виборів».

 Варто відзначити, що новий закон про вибори є «євроінтеграційним». Прийняття саме цього закону раніше вимагали представники Євросоюзу. У свою чергу, представники ЄС повинні були «дати добро» на підписання з Україною угоди про асоціацію.

 Даний закон був розроблений двома народними депутатами України від фракції «Партії регіонів», – Володимиром Олійником та Олександром Єфремовим. Крім того, документ був підготовлений з урахуванням рекомендацій та висновків місії зі спостереження за виборами до Верховної Ради (28 жовтня 2012 року) ОБСЄ/БДІПЛ.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 За новим законом передбачається, що реєстрація кандидатів у депутати по мажоритарних округах здійснюється тільки представниками ЦВК України. Також в ЦВК стверджують форму, зміст і колір виборчих бюлетенів. Це стосується і бюлетенів на одномандатних округах.

 Нагадаємо, що в одній з версій «виборчого законопроекту» пропонувалося, щоб бюлетені в кожній окружній комісії були різними. Наприклад, різного кольору і різного змісту.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Крім того, за новим законом забороняється змінювати межі виборчих округів протягом усього виборчого процесу. Зміни кордонів протягом виборчого процесу було дозволено на останніх виборах в Раду.

 ЦВК України максимум через 175 днів після голосування повинен опублікувати на офіційному сайті список одномандатних округів, вказавши в ньому номера та адреси приміщень виборчих комісій. На другий день після старту виборчого процесу ЦВК України має опублікувати зазначені дані в загальнодержавних, приватних та регіональних ЗМІ.

Читайте також: