fbpx
Політика

Євросоюз очолила Греція

З першого січня на найближчі півроку Греція прийняла від Литви естафету головування в Євросоюзі і вп’яте очолила Раду міністрів ЄС. Грецька влада пообіцяла головувати економно за рахунок скорочення витрат на стратегічне керівництво Євросоюзом і пов’язані з цим планові заходи – Литва вклалася в 40 мільйонів євро за шість місяців.

Для Афін  2014 рік стане першим роком економічного пожвавлення після майже шести років рецесії. У грудні минулого року Єврогрупа схвалила виділення Греції чергового траншу фінансової допомоги, який становить один мільярд євро. Згідно з висновками експертів, для Афін буде потрібна третя антикризова програма, оскільки не доводиться розраховувати на самостійний вихід на фінансові ринки в 2014 році.

Читайте також:  ІПСО рф лякає угорців батальйоном "Айдар"

За різними оцінками, обсяг третьої програми може варіюватися від 20 до 50 мільярдів євро, які повинні будуть виділити Європейський стабілізаційний фонд і Міжнародний валютний фонд. Грецька влада заявила вже, що одним з головних завдань свого головування в ЄС буде боротьба з інфляцією. Зарадити цьому може створення єдиного механізму фінансового оздоровлення – Банківського союзу країн єврозони, основні параметри якого було узгоджені на грудневому саміті ЄС.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Як вважають в Афінах, цей механізм послужить «захисту європейської банківської системи та посиленню ліквідності в реальному секторі економіки».

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: