fbpx
Право

Рішення суду: Вартість оформлення закордонного паспорта в Україні – 170 гривень

У Верховному суді України прийняли постанову про те, що зараз вартість оформлення закордонного паспорта для громадян України становить 170 гривень. Таку постанову Верховного суду України на своєму сайті розмістила політична партія «Демократичний альянс».

У постанові ВСУ від 3 грудня 2013 року сказано, що в 2012 році житель Запорізької області Ігор Блюменталь подав до суду на управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області. У своєму позові Ігор Блюменталь попросив суд визнати незаконним стягування за видачу та оформлення українських закордонних паспортів додаткових коштів. Йдеться про кошти, які стягуються понад передбачене державне мито (170 гривень).

«Запорізький окружний адміністративний суд своєю постановою від 1 серпня 2012 року в задоволенні даного позову відмовив. Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у своїй постанові від 5 лютого 2013 року скасував рішення суду першої інстанції,  затвердивши нове, за яким даний позов був задоволений», – сказано в постанові.

Верховний суд України також посилається на постанову Вищого адміністративного суду України, за яким весь процес оформлення закордонного паспорта для українців коштує 170 гривень. Всі інші стягування з українців, – 120 гривень (на бланк паспорта ) і 87 гривень і 15 копійок (на адміністративні послуги міграційної служби), в суді порахували необгрунтованими.

Сплата державного мита покриває вартість всіх витрат, які пов’язані з видачею закордонного паспорта громадянам України.

«Тому Державна міграційна служба не має права вимагати повторної оплати подібних послуг, на підставі іншого правового акту», – сказано в постанові ВСУ.

Крім того, у Верховному суді України відмовили у задоволенні заяви, поданої Державною міграційною службою у Запорізькій області.

За матеріалами: dem-alliance.org

Читайте також: