Вибачень недостатньо, має бути кримінальна відповідальність – Валерія Лутковська

Після подій 30 листопада на Майдані вибачень недостатньо, має бути політична відповідальність – омбудсмен.

Після подій 30 листопада на Майдані Незалежності в Києві вибачень недостатньо, має бути політична відповідальність.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

«Після подій (30 листопада – УНІАН), крім кримінальної відповідальності тих, хто віддавав накази і хто бив, має бути політична відповідальність. Конституційні гарантії були порушені. Складовою є і вибачення міністра, якого недостатньо. Складовою є і звільнення київського голови (міліції Валерія Коряка – УНІАН), якого недостатньо. Повинна бути подальша політична відповідальність», – зазначила Лутковська.

Вона також зазначила, що бійці «Беркута» могли відмовитися штурмувати Майдан Незалежності в ніч на 30 листопада.

«Теоретично, згідно з Конституцією, кожна людина має право відмовитися від виконання злочинного наказу. Але інше питання – скільки було часу у співробітників «Беркута», щоб зрозуміти, чи варто відмовлятися від виконання цього наказу. Це з’ясує слідство, яке почала Генпрокуратура», – додала омбудсмен.

Як повідомляв УНІАН, 30 листопада вночі «Беркут» жорстоко розігнав Євромайдан в Києві. За словами очевидців, близько четвертої години ранку тисячі бійців спецпідрозділу «Беркут» штурмували кілька сот студентів, які проводили мирну акцію на підтримку євроінтеграції України. На відеозаписах, оприлюднених в інтернеті, видно, як бійці "Беркута" відтісняють людей від монумента Незалежності, при цьому б’ючи їх палицями. Когось продовжували бити навіть після того, як він впав. На кадрах також видно людей із закривавленими обличчями.

Related Post

1 грудня міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко вибачився перед громадянами за дії "Беркута" при розгоні Євромайдану в Києві в ніч на 30 листопада. «Я хотів би від себе особисто та членів колегії принести вибачення за надмірне застосування сили працівниками міліції щодо учасників акції.

Я хотів би запевнити, що дії міліції виходили за межі забезпечення громадського порядку», – сказав Захарченко. Після жорстокого побиття «Беркутом» учасників Євромайдану в ніч на 30 листопада начальник ГУ МВС у Києві Коряк заявив про відставку, але його тимчасово усунули від виконання службових обов’язків до отримання результатів службової перевірки дій співробітників міліції під час розгону Євромайдану.

2 грудня Азаров під час зустрічі з послами заявив, що начальник головного управління Міністерства внутрішніх справ у Києві Коряк звільнений.

Водночас, в МВС спростували заяву Азарова про звільнення Коряка. Як повідомив 2 грудня заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк, "станом на зараз перевірка ще не закінчена. Напевно, ближче до кінця вечора вже будуть якісь матеріали, і завтра можна буде про щось говорити".

За матеріалами: УНІАН

Leave a Comment