fbpx
Політика

Вибачень недостатньо, має бути кримінальна відповідальність – Валерія Лутковська

Після подій 30 листопада на Майдані вибачень недостатньо, має бути політична відповідальність – омбудсмен.

Після подій 30 листопада на Майдані Незалежності в Києві вибачень недостатньо, має бути політична відповідальність.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

«Після подій (30 листопада – УНІАН), крім кримінальної відповідальності тих, хто віддавав накази і хто бив, має бути політична відповідальність. Конституційні гарантії були порушені. Складовою є і вибачення міністра, якого недостатньо. Складовою є і звільнення київського голови (міліції Валерія Коряка – УНІАН), якого недостатньо. Повинна бути подальша політична відповідальність», – зазначила Лутковська.

Вона також зазначила, що бійці «Беркута» могли відмовитися штурмувати Майдан Незалежності в ніч на 30 листопада.

«Теоретично, згідно з Конституцією, кожна людина має право відмовитися від виконання злочинного наказу. Але інше питання – скільки було часу у співробітників «Беркута», щоб зрозуміти, чи варто відмовлятися від виконання цього наказу. Це з’ясує слідство, яке почала Генпрокуратура», – додала омбудсмен.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Як повідомляв УНІАН, 30 листопада вночі «Беркут» жорстоко розігнав Євромайдан в Києві. За словами очевидців, близько четвертої години ранку тисячі бійців спецпідрозділу «Беркут» штурмували кілька сот студентів, які проводили мирну акцію на підтримку євроінтеграції України. На відеозаписах, оприлюднених в інтернеті, видно, як бійці "Беркута" відтісняють людей від монумента Незалежності, при цьому б’ючи їх палицями. Когось продовжували бити навіть після того, як він впав. На кадрах також видно людей із закривавленими обличчями.

1 грудня міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко вибачився перед громадянами за дії "Беркута" при розгоні Євромайдану в Києві в ніч на 30 листопада. «Я хотів би від себе особисто та членів колегії принести вибачення за надмірне застосування сили працівниками міліції щодо учасників акції.

Читайте також:  Хто шеф рпц кіріл (гундяєв) чи олігарх  костянтин малофєєв та чому папа не бачить "сатанізму" в московській церкві?

Я хотів би запевнити, що дії міліції виходили за межі забезпечення громадського порядку», – сказав Захарченко. Після жорстокого побиття «Беркутом» учасників Євромайдану в ніч на 30 листопада начальник ГУ МВС у Києві Коряк заявив про відставку, але його тимчасово усунули від виконання службових обов’язків до отримання результатів службової перевірки дій співробітників міліції під час розгону Євромайдану.

2 грудня Азаров під час зустрічі з послами заявив, що начальник головного управління Міністерства внутрішніх справ у Києві Коряк звільнений.

Водночас, в МВС спростували заяву Азарова про звільнення Коряка. Як повідомив 2 грудня заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк, "станом на зараз перевірка ще не закінчена. Напевно, ближче до кінця вечора вже будуть якісь матеріали, і завтра можна буде про щось говорити".

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: