fbpx
Право

Кабінет міністрів не мав права призупиняти євроінтеграцію України, – юрист

Розпорядження Кабінету міністрів України про припинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію Європейським Союзом (№ 905-р) суперечить українському законодавству про євроінтеграцію. Зокрема, таке рішення уряду України суперечить закону про основи внутрішньої і зовнішньої політики, закону про Загальнодержавну програму адаптації українського законодавства до законодавства Європейського союзу.

Таку думку висловила партнер правової групи «Павленко і Побережнюк», український адвокат Олександра Павленко. Таким чином Олександра Павленко прокоментувала судовий позов, в якому Європейська партія України просить визнати недійсним урядове розпорядження про припинення підготовки України до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом (№ 905 -р).

За її словами, у всіх вищевказаних законах визначають державний курс зовнішньої політики і задається вектор руху країни. Зокрема, йдеться про підготовку України до процесу підписання з Євросоюзом Угоди про асоціацію.

«Значення актів Верховної Ради України у вигляді законів у загальній ієрархії нормативних актів України знаходиться набагато вище за акти Кабінету міністрів України, який в силу своїх повноважень не може ні скасувати ці закони, ні винести акти врозріз з ними. Кабінет міністрів України прийняв постанову, яка не просто порушує всі вищевказані закони, але й не відповідає повноваженням самого Кабінету міністрів. Такого поняття, як призупинення своїх же рішень, які були раніше прийняті, закон про Кабінет міністрів України не містить», – пояснила експерт.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів вирішив призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію 21 листопада 2013 року.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Читайте також: