fbpx
Суспільство

У Києві може зникнути Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського

Президія НАН України планує реорганізувати Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України. Про це УНН повідомив заступник директора інституту з наукової роботи Олександр Маврін.

"Планується перетворити наш заклад в одне з відділень Інституту історії НАН України. Мовляв, це підвищить його ефективність і поліпшить фінансові можливості. Ми ж вважаємо, що це призведе до знищення цілого напряму вітчизняної науки. За 22 роки існування штат Інституту археографії був скорочений більш ніж вдвічі: з 260 працівників (станом на 1991 рік) до 115 (на сьогодні). Ми втратили приміщення та виробничі площі – 600 кв.м в одному місці і 1200 кв.м в іншому. Ми двічі переїжджали. Ми скоротили цілі підрозділи, відділи та сектори. Ми скоротили всіх сумісників, знищивши таким чином мережу наших регіональних осередків. Вчена рада нашого Інституту готує відповідне подання на ім’я президента НАН України Б.Патона", – розповів А. Маврін.

Читайте також:  Французький іноземний легіон очолює етнічний українець Кирило Ющенко (ВІДЕО)

Довідка УНН: Інститут був створений в 1991 р., і за цей час він успішно реалізовував свої головні завдання – виявлення та наукову публікацію документальних та інших масивів джерел з історії України. Інститутом реалізовано десятки актуальних наукових проектів, найважливішими з яких є, наприклад, публікація фундаментальних багатотомних видань: "Архів Коша Нової Запорізької Січі 1734-1775", "Універсали українських гетьманів", нова серія "Літопис УПА", "Український археографічний щорічник", повне зібрання творів Михайла Грушевського в 50-ти томах, Дмитра Яворницького в 20-ти томах, Дмитра Багалія в 6-ти томах та ін.

Читайте також:  Ось що буде якщо ми програємо війну росії (ВІДЕО)

Вчені Інституту опублікували десятки якісних монографічних досліджень по різних ділянках української та всесвітньої історії. Надзвичайно тісними є контакти Інституту з низкою провідних університетів і дослідницьких установ США, Канади, Польщі, Австрії, Франції та ін.

Джерело: УНН

Читайте також: