fbpx
Політика

ЗМІ: «Франція систематично передає розвіддані американським спецслужбам»

Як повідомляють у виданні Süddeutsche Zeitung, посилаючись на документи, передані у ЗМІ екс-співробітником Агентства національної безпеки Едвардом Сноуденом, французькі спецслужби систематично передають розвідувальну інформацію своїм колегам з США і Великобританії.

Це відбувається в рамках спеціальної угоди під кодовою назвою Lustre ("Блиск"), згідно з якою французькі спецслужби працюють спільно з країнами системи Five Eyes ("П’ять очей").

Тиждень тому відносини Франції та США затьмарив черговий виток шпигунського скандалу, викликаний публікацією в газеті Monde, де повідомлялося, що співробітниками Агентства національної безпеки США (АНБ ) у період з 10 грудня 2012 до 8 січня 2013 року перехоплено близько 70,3 мільйона телефонних розмов французів.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

Париж негайно відреагував – американський посол у Парижі був викликаний в МЗС країни, а президент Франсуа Олланд провів телефонні переговори з Бараком Обамою, в ході яких нібито заявив про "крайнє несхвалення" стеження за французами. За даними видання Süddeutsche Zeitung, в той же час, незважаючи на видиме обурення, влада Франції тісно співпрацює з США в розвіддіяльності.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Крім того, Париж підписав договір про співпрацю в системі під назвою "Ешелон". Ця угода передбачає співпрацю у спільній радіоелектронній розвідці між п’ятьма країнами – США, Великобританією, Канадою, Австралією і Новою Зеландією.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: