fbpx
Новини світу

Саакашвілі посмертно присвоїв першому президентові Грузії звання національного героя

Останній указ Михайла Саакашвілі на посаді президента Грузії був виданий сьогодні, 26 жовтня, напередодні нових виборів. Виступаючи на відкритті меморіалу загиблим воїнам у селі Квемо Алваані, Саакашвілі заявив про присвоєння посмертно колишньому президенту країни Звіаду Гамсахурдіяї і його соратникові Мерабу Костава звань національних героїв.
 
Саакашвілі назвав Гамсахурдіа «світочем національної ідеї», який боровся за свободу своєї країни ще тоді, коли майже жоден грузин про це навіть не думав. Таких же теплих слів удостоївся і Костава.
 
Нагадаємо, Звіад Гамсахурдіа і Мераб Костава організували першу грузинську опозиційну партію ще в часи СРСР, в 1954 році. Їх неодноразово затримували за антирадянську діяльність . Будучи заарештованим в 1977 році, Гамсахурдіа офіційно розкаявся і був помилуваний, а Костава провів у в’язниці десять років.
 
Звіад Гамсахурдіа прийшов до влади в 1990 році, ставши першим президентом незалежної Грузії. Через два роки в ході державного перевороту він був скинутий, а в 1993 році загинув, переховуючись від урядових військ в селі Дзвелі Хібула (за однією версією Гамсахурдіа був убитий, за іншою – покінчив із собою).

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 

Версії загибелі Гамсахурдіа (відео):

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: