fbpx
Новини світу

АНБ здійснювало прослуховування телефонних розмов 35 глав держав

 Агентство національної безпеки США (АНБ) здійснювало прослуховування телефонних розмов 35 глав держав, пише газета "Гардіан" з посиланням на документ, переданий екс- співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом.

За даними видання, АНБ отримувало контактні дані від співробітників різних відомств, зокрема Білого дому, держдепартаменту і Пентагону. Зокрема, один із представників влади передав АНБ більше 200 телефонних номерів, серед яких були номери 35 лідерів країн. Про які саме країни йдеться, не уточнюється.

"Час від часу управлінню радіоелектронної розвідки пропонують доступ до баз даних контактів американських чиновників. Такі бази даних можуть містити контактну інформацію зарубіжних політичних і військових лідерів,зокрема прямі номери робочих телефонів, мобільних телефонів і факсів", – наводить видання уривок з секретного документа.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

У ньому наголошується, що телефонні номери, надані співробітниками різних департаментів, допомогли фахівцям розвідки вийти на інші телефонні номери, які також починали прослуховувати. Проте, в документі йдеться, що прослуховування телефонних розмов дала "трохи розвідданих".

Раніше на цьому тижні німецький журнал "Шпігель" повідомив, що американські спецслужби, можливо, відстежували телефонні переговори канцлера ФРН А. Меркель. За повідомленням видання, А. Меркель отримала інформацію про те, що співробітники американських спецслужб відстежували її переговори протягом року. Згодом канцлер ФРН зателефонувала президенту США Бараку Обамі, щоб прояснити ситуацію.

Представник Білого дому Джей Карні сказав на прес -конференції, що Б. Обама запевнив А. Меркель в тому, що спецслужби США не прослуховують її телефон. "США не відстежують і не будуть відстежувати переговори канцлера ФРН", – зазначив він.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Зі свого боку, французька газета "Монд" з посиланням на документи Е. Сноудена повідомила, що АНБ США перехопило на початку року більше 70 млн телефонних розмов і текстових повідомлень французьких громадян всього за один місяць.

Канцлер ФРН А. Меркель і президент Франції Франсуа Олланд перед самітом ЄС зустрілися окремо і виступили з ініціативою вступити у двосторонні переговори з США з метою прояснення та вирішення проблеми прослуховування телефонних переговорів.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: