fbpx
Політика

Грузія: Бути чи другому туру

Вибори президента Грузії відбудуться у неділю, 27 жовтня. Грузинські політологи вже пророкують другий тур голосування, і серед основних претендентів називають трьох кандидатів: від правлячої коаліції «Грузинська мрія» – Георгія Маргвелашвілі, від президентської партії «Єдиний національний рух» – Давида Бакрадзе і від партії «Демократичний рух – Єдина Грузія» – Ніно Бурджанадзе.
 
Чинний президент Михайло Саакашвілі, відповідно до Конституції Грузії, не зможе балотуватися на третій термін.
 
Всього Центрвиборчком для участі в передвиборній гонці зареєстрував 23 кандидати – за всю історію виборів в Грузії рекордна кількість претендентів.
 
Вибори проходять на тлі протистояння між колишньою правлячою партією «Єдиний національний рух» і коаліцією прем’єр-міністра Грузії Бідзіна Іванішвілі «Грузинська мрія», який у жовтні 2012 року переміг на парламентських виборах, ставши правлячою політичною силою в країні.
 
Президент країни обирається на 5 років. Переможцем стає той кандидат, який набирає на виборах 50 % плюс один голос від загальної кількості електорату. У разі, якщо жоден з кандидатів не подолає 50 % бар’єр, то протягом двох тижнів буде призначений другий тур голосування, де візьмуть участь двоє лідируючих кандидатів. У разі другого туру, переможцем вже вважатиметься той кандидат, який набирає більшу кількість голосів. Остаточні результати будуть оголошені не пізніше, ніж через 20 днів після голосування.
 
За результатами різних соціологічних опитувань явка обіцяє бути високою. Так з опитаних – 78 % рішуче мають намір піти на вибори, 14% не йдуть на вибори і 4 % ще не визначилися з відповіддю. Вибори будуть у будь-якому випадку вважатися такими, що відбулися, оскільки поріг явки в грузинському законодавстві не передбачається. За даними різних соціологічних служб, жоден з кандидатів не набирає понад 50 % голосів.
 
Згідно з опитуванням в Тбілісі, яке проводилося за два тижні до дати виборів, лідером президентських перегонів є кандидат від правлячої коаліції «Грузинська мрія» – Георгій Маргвелашвілі. За нього свій голос готові віддати 47 % респондентів. На другому місці лідер від президентської партії «Єдиний національний рух» Давид Бакрадзе, за якого готові проголосувати 15 % опитуваних. Трійку лідерів замикає Ніно Бурджанадзе – «Демократичний рух – Єдина Грузія», з опитаних 12 % голосують за неї. 18 % опитаних ще не визначилися з вибором.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

 

На пост президента Грузії балотуються 23 кандидати (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: