fbpx
Політика

Правозахисники звинувачують США в порушеннях норм міжнародного права при використанні ударних БПЛА

Дві провідні світові правозахисні організації – Amnesty International та Human Rights Watch звинувачують США у порушенні норм міжнародного права при використанні безпілотників. Напередодні обидві організації представили в Національному клубі друку у Вашингтоні свої нові спільні доповіді, які присвячені секретній контртерористичній програмі американських спецслужб, з використанням безпілотних літальних апаратів в Пакистані і Ємені.

У доповіді Amnesty International аналізуються 45 ударів з БПЛА по території Пакистану, скоєних у 2012-13 роках. Автори дійшли висновку, що Вашингтон у рамках своєї операції порушував «право на життя» і, можливо, здійснював «військові злочини».

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

Як зазначила з сарказмом радник цієї організації Норін Шах, хоча «в регіоні існують реальні загрози для США», до них навряд чи можна віднести 68-річну жінку та 14-річного підлітка, загиблих під час удару БПЛА.

У свою чергу Human Rights Watch у своїй доповіді розглянула практику застосування безпілотників в Ємені за останні чотири роки і дійшла схожих висновків. Керівник дослідницької групи Летта Тейлер заявила, що незважаючи на всі запевнення щодо прийнятих заходів обережності, «США незаконно вбивають мирних жителів і завдають ударів по сумнівних військових цілях в Ємені».

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Раніше прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф закликав США припинити удари безпілотників по цілях на північному заході Пакистану, в ході яких гине велика кількість мирних жителів.

Правозахисники звинувачують США в порушеннях норм міжнародного права при використанні ударних БПЛА (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: