fbpx
Новини світу

Лауреати Нобелівської премії закликають знищити ядерну зброю

 Сьогодні, 23 жовтня, в останній день XIII Варшавського саміту, лауреати Нобелівської премії миру прийняли підсумкову декларацію, в якій закликали до загального знищення ядерної зброї.

 «Ми відкидаємо тезу "хочеш миру – готуйся до війни". Сьогодні стало очевидним, що якщо хочеш миру – треба готуйся до миру. Ми закликаємо провести переговори, ефектом яких стане загальне, обов’язкове, яке підлягає контролю знищення ядерних арсеналів», – йдеться в декларації, яку зачитав колишній президентом ПАР Фредерік де Клерк. Лауреати Нобелівської премії миру підкреслили, що "ядерна зброя являє собою загрозу існуванню людства, і ніколи більше не повинно бути використана".

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 Крім знищення ядерної зброї, лауреати закликали до скорочення витрат на оборону в глобальному масштабі. У 2012 році на ці цілі було витрачено 1,7 трильйона доларів, "ми не можемо дозволити такі витрати в умовах, коли стільки людей проживає в нужді", відзначив де Клерк.

 Привівши в приклад обстановку в Сирії і Афганістані, лауреати Нобелівської премії миру відзначили, що "політичне рішення не може бути нав’язано силою" .

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

 За матеріалами: ИТАР – ТАСС

Читайте також: