fbpx
Освіта

Автори підручника з історії Росії досягли консенсусу

На минулому у вівторок «круглому столі» директор Інституту загальної історії РАН Олександр Чубар’ян і відповідальний секретар Російського історичного товариства Андрій Петров відзначили, що члени робочої групи, що займається розробкою навчально-методичного комплексу з вітчизняної історії, задоволені виконаною роботою.

«Були певні труднощі, пов’язані з поляризацією, яка існує в нашому суспільстві. Головним нашим завданням було спробувати знайти якийсь консенсус. Повинен бути «суспільний договір», – розповів академік Чубар’ян і додав, що це завдання, на думку більшості істориків, їм вдалася.

У результаті, як зазначають самі історики, всі історичні терміни, вжиті в концепції, виявилися «спокійними». Зокрема, автори використовували термін «Велика революція 1917 року» з виділенням лютневого і жовтневого етапів. Крім того, після бурхливих громадських обговорень автори відмовилися від терміну «сталінський соціалізм» і вирішили говорити просто «радянське суспільство в 1930- ті роки», а також «радянський варіант модернізації».

Концепція даного навчально-методичного посібника з вітчизняної історії «прийме свій остаточний вигляд» 30 жовтня після «великого засідання Російського історичного товариства».

Єдина концепція шкільного підручника історії з’явиться в Росії вперше за чверть століття.

За матеріалами: vz.ru

Читайте також: