fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Ізраїль побоюється сирійської хімічної зброї

«Вірогідність того, що хімічна зброя потрапила до опозиційних бойовиків, невелика. Однак ми віддаємо собі звіт в тому, що у нас немає жодної вичерпної інформації про те, що на даний момент відбувається в Сирії», – заявив один з високопоставлених чиновників в ізраїльських армійських колах.
 
За його словами, для шиїтського руху «Хезболла», з яким у Ізраїлю був військовий конфлікт в 2006 році, хімічна зброя була б скоріше «обтяжливим пасивом, ніж активом», так як рух прагне відігравати помітну роль у політичному житті країни перед цивільним населенням Лівану.
 
«У «Хезболли» стримуючих факторів достатньо. Чого не можна сказати про дрібні осередки «Аль-Каїди», які ведуть боротьбу проти сирійського режиму. Також варто відзначити і той факт, що ліванці і так володіють значним конвенціональним потенціалом, який був істотно збільшений після війни при солідній підтримці з боку Ірану», – заявив ізраїльський офіцер, додавши, що угрупування «Хезболлах» має десятки тисяч ракет різних типів.
 
За словами ізраїльтянина, майбутня ліквідація хімічної зброї є «позитивним процесом». Також він висловив надію на те, що учасникам ліквідації вдасться витримати «амбіційний графік». Однак офіцер дав зрозуміти, що ізраїльська сторона, незважаючи на дії міжнародної організації, не зможе бути повністю впевнена в тому, що Сирія, з якою Ізраїль знаходиться у стані війни, повністю позбавлена хімічної зброї.
 
«Навіть якщо вдасться реалізувати все задумане, то нам все одно доведеться зберігати варіанти і можливості протидії загрозі з боку Сирії», – додав ізраїльтянин.
 
Нагадаємо, що 14 жовтня Сирія офіційно оголосила про своє приєднання до Конвенції про заборону використання хімічної зброї.

Читайте також:  СБУ та НАБУ затримали депутатів Сумської облради, які пропонували керівництву міста 100 тис. дол хабаря

 

Сирія приєднується до конвенції про заборону хімічної зброї (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: