fbpx
Інновації

Науковий супутник GOCE завершив свою місію – ЄКА

 Як йдеться в сьогоднішньому прес – релізі Європейського космічного агентства (ЄКА), завершилася місія наукового супутника GOCE, метою якого була побудова гравітаційної карти Землі з уточненням параметрів основних океанських течій.

 «У зв’язку з тим, що на супутнику закінчилося паливо, місія супутника завершилася. Але незважаючи на це, збір даних супутником буде тривати протягом двох тижнів, до тих пір, поки супутник не згорить в атмосфері Землі. Не виключається факт того, що окремі дрібні частини супутника досягнуть поверхні нашої планети», – підкреслюється в прес – релізі.

 Супутник GOCE, який був розроблений фахівцями ЄКА, виведений на орбіту 17 березня 2009 року за допомогою російської ракети – носія «Рокот». Старт здійснювався з космодрому Плесецьк. Апарат обладнаний електростатичним гравітаційним градіометром, який складається з трьох парних акселерометрів, що визначають проекцію вектора прискорення вільного падіння за трьома перпендикулярними осями.

 У листопаді 2010 року ЄКА вирішило продовжити місію GOCE, так як супутник перебував у хорошому стані, а витрата його палива виявилася меншою від запланованої вченими.

Спутник GOCE може виявити землетрус з орбіти (відео): 

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: