fbpx
Право

Доступ ФСБ до інтернет-даних громадян суперечить Конституції – Миронов

 Як стало відомо сьогодні, 21 жовтня, з публікацій у ЗМІ Мінкомзв’язку підготував законопроект, згідно з яким, починаючи з 1 липня 2014 року, всі інтернет – провайдери будуть зобов’язані встановлювати в своїх мережах обладнання, яке буде записувати і зберігати інтернет – трафік на строк не менше 12 годин.

 Як вважає голова фракції «Справедлива Росія» Сергій Миронов, надання доступу для ФСБ до інтернет- даних росіян є прямим порушенням Конституції РФ.

 «Федеральна служба безпеки намагається максимально проконтролювати інформацію в інтернеті. За деякими даними ЗМІ, Мінкомзв’язку вже підготувало проект наказу, згідно з яким, всі інтернет – провайдери зобов’язані встановити обладнання для запису і зберігання терміном не менше 12 годин, і спецслужби отримують прямий доступ до цих записів. Якщо це відповідає дійсності, і саме в цьому ключі оператори зв’язку будуть зобов’язані сприяти Федеральній службі безпеки, то очевидне пряме порушення прав людини росіян і Конституції Російської Федерації», – заявив Миронов на зустрічі з журналістами.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Але він в той же час відзначив, що йому необхідно побачити підготовлюваний наказ Мінкомзв’язку. За його словами, публікація в ЗМІ злегка насторожує, викликаючи багато питань, а для того, щоб діяти, необхідні факти.

 На думку ж аналітиків, по суті справи нічого не змінюється. ФСБ, щодо законодавства, і без цього має право переглядати трафік суб’єктів, які їх цікавлять. Таким чином, у правовому аспекті всі, як і раніше. Невдоволення викликано необхідністю придбання обладнання, з можливістю створення сховищ не так на ресурсах ФСБ, а прямо на майданчиках провайдерів, що їм обійдеться в десятки мільйонів доларів на рік.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 «Якщо вже держава вирішує проявити подібну цікавість, то нехай робить це не за рахунок телекомів», – вважають експерти.

200 слів про ФСБ та інтернет (відео): 

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: