fbpx
Новини світу

За недобір російського природного газу в 2013 році Україна може бути оштрафована на $ 10 млрд – ФНЕБ

Фонд національної енергетичної безпеки в своєму аналізі нинішньої ситуації на українському ринку газу зазначає, що недобір Україною російського газу в нинішньому році призведе до нарахування їй штрафних санкцій в розмірі близько десяти мільярдів доларів.

Згідно зі словами заступника генерального директора Фонду національної енергетичної безпеки Олексія Грівача, компанія «Нафтогаз» ще раз йде на порушення умов «бери або плати».

«За оцінками наших фахівців, «Нафтогаз» навряд чи зможе за результатами року закупити у «Газпрому» більше 17-18 мільярдів кубометрів газу. А повинен придбати 41,6 мільярда. За середньоконтрактною ціною 410 доларів за одну тисячу кубометрів недобір Україною коштуватиме майже 10 мільярдів доларів», – заявив експерт.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Як повідомлялося раніше, національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» стурбована збільшенням імпорту природного газу з Росії в Україну комерційними структурами, і більше того, в компанії побоюються виставлення ВАТ «Газпром» санкцій за недобір природного газу відповідно до контракту. Це відзначали журналісти, посилаючись на лист керівника «Нафтогазу» Євгена Бакуліна до глави Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького, який оприлюднило інтернет-видання «Економічна правда».

У листі було зазначено, що з лютого цього року обсяг імпорту природного газу компанією Ostchem Gas Trading AG фактично задовольняє потреби українських промислових споживачів. Крім того, «Нафтогаз України» отримує прохання прийняти газ для використання його підприємствами України і від інших комерційних структур, зокрема, від RWE G&T, ДТЕК та інших.

Читайте також:  Папа Римський заявив, що Україні час "викинути білий прапор" і почати переговори з росією

Відзначимо, в січні цього року «Газпром» виставив «Нафтогазу України» рахунок на 7 мільярдів доларів. Дана сума є неустойкою за невиконання контракту із закупівель природного газу. Українська влада отримання рахунку підтвердила, але визнала, що не збирається платити.

За матеріалами: korrespondent.net

Читайте також: