fbpx
Політика

Газове питання. Україна готова піти на поступки РФ – Азаров

  Україна як і раніше дуже зацікавлена ​​в перегляді вкрай невигідного для неї газового контракту з Росією, укладеного Юлією Тимошенко в 2009 році, і готова до компромісу з російською стороною.

"Якби російське керівництво пішло нам назустріч у цьому питанні (газовому – ІФ), ми б також пішли йому назустріч", – сказав він в ефірі "Першого національного каналу" в інтерв’ю п’яти телеканалам у п’ятницю.

М. Азаров нагадав, що "завдяки відомій пані, про яку сьогодні всі так клопочуться, отримуємо газ за найвищою ціною". За його словами, на зустрічі з російським прем’єром Дмитром Медведєвим він неодноразово вказував, що ціна газового контракту-2009 є абсурдною: Україна по реверсу купує газ з Німеччини з додатковим транспортним плечем в 3000 км на $ 100 дешевше, ніж російський за контрактом.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

"До чого цей абсурд веде: Україна рано чи пізно змушена буде відмовитися від цього наддорогого газу. Ви втратите найбільшого покупця газу, а ми витратимо ресурс", – навів український прем’єр свою аргументацію на переговорах з російським колегою.

Він нагадав, що з 2009 року Україна вже вдвічі скоротила закупівлю російського природного газу, так як активно розвиває внутрішній видобуток, організовує реверсні закупівлі газу, переводить генерацію на вугілля та інші джерела, а також здійснює програму підвищення енергоефективності. М. Азаров зазначив, що останнє успішне буріння на Юзівському родовищі показує, що рано чи пізно країна зможе видобувати 10-15 млрд куб. м сланцевого газу.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

У той же час він підкреслив, що всі ці заходи вимагають значних ресурсів засобів, яких гостро потребують інші соціально-економічні сфери країни, зокрема, збільшення видобутку на 1 млрд куб. м вимагає приблизно $ 1 млрд.

Прем’єр додав, що окремо стоїть питання, що в разі здешевлення газу в майбутньому, наприклад, до $ 150 за тис. куб. м, виникне необхідність повернення до нього як до більш вигідного палива.

"Це величезний збиток, а ми хихикаємо іноді – якась політична ув’язнена там. Причому тут політика? Це економіка в голому вигляді. Причому економіка найжорстокіша, особливо в умовах кризи", – зазначив М. Азаров.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: