fbpx
Політика

Угода про асоціацію не позначиться на створенні зернового пулу – Михайло Зурабов

  Підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом не має вплинути на процес створення Причорноморського зернового пулу, вважає посол РФ в Україні Михайло Зурабов.

"Не може, це питання деполітизоване, в ньому необхідна співпраця трьох країн, обумовлена економічними та прагматичними резонами, і які б рішення Україна як суверенна держава не приймала щодо питань своєї участі в торгових суперечках, це не повинно вплинути", – сказав він, відповідаючи на запитання журналістів про перспективи створення Зернового пулу після підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

М. Зурабов уточнив, що на зустрічі прем’єр-міністрів України і Росії остаточних домовленостей про створення зернового пулу не було досягнуто. Сторони домовилися про доцільність продовження роботи у цьому напрямку, "але саме поняття "зерновий пул" не було визначено як назва структури, яку повинні створити, це скоріше проект", додав він.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

За його словами, зерновий пул дозволить країнам-учасницям впливати на цінову ситуацію на ринку зерна, а не орієнтуватися тільки на Чиказьку біржу.

Посол РФ не виключив, що з боку України і Росії такий пул можуть створити державні зернові компанії.

"Дмитро Анатолійович (Медведєв – ІФ) сказав, що в Росії теж існує державна зернова компанія, і якщо в ході переговорів стане зрозуміло, що координація державних компаній дасть додатковий ефект у розвитку інфраструктури торгівлі зерном, то можливо таке рішення буде прийнято. З цим погодилася і казахська сторона", – сказав М. Зурабов.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Як повідомлялося, прем’єр-міністр України Микола Азаров після зустрічі з прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим 15 жовтня заявив, що Причорноморський зерновий пул України, Росії і Казахстану буде створений протягом шести місяців.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: