fbpx
Економіка

Россільгоспнагляд: «Свині в Росії можуть повністю вимерти»

За словами заступника керівника служби «Россільгоспнагляду» Миколи Власова, можливо незабаром свиняче поголів’я в Росії може повністю вимерти, так як влада може заборонити тримати свиней господарствам, що не дотримуються заходів біологічного захисту. Це припущення було зроблено під час «круглого столу» в комітеті Ради Федерації з аграрно-продовольчої політики та природокористування.

Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду напередодні дала негативний прогноз розвитку ситуації з африканською чумою свиней (АЧС). Так, за словами чиновника відомства, в 2013 році виявлено 89 неблагополучних щодо АЧС пунктів і 89 інфікованих об’єктів.

"Так багато не було ніколи, зазвичай укладалися в сотню сумарно", – сказав Микола Власов. Він повідомив також, що в даний час в Росії існує два ендемічних вогнища АЧС, де хворіють як домашні, так і дикі тварини. Перший – це південна частина центру Ростовської області, другий – Тверська область і сусідні з нею регіони.

"Хвороба тут вийшла за межі й охопила п’ять областей, а також потрапила в Білорусь. Ці вогнища загрожують злитися, і традиційне свинарство може стати неможливим. Прогноз ситуації негативний", – сказав Власов. Ще в 2011 році представники Міністерства сільського господарства робили прогнози, що у разі зволікання з початком активної боротьби з африканською чумою свиней ці тварини в Росії можуть повністю вимерти.

За матеріалами: rg.ru

Читайте також: