fbpx
Економіка

Переозброєння Збройних сил України обійдеться в 3% ВВП – нардеп

 Для того щоб озброїти армію України новою військовою технікою і відновити боєзапас, потрібно збільшити фінансування хоча б в 4 рази. Про це під час інтерв’ю розповів член комітету Верховної Ради України з питань оборони і національної безпеки Юрій Сиротюк.

 «У 2013 році Збройні сили України були профінансовані з бюджету на суму близько 0,8 % ВВП. Для порівняння, в Російській Федерації на фінансування армії йде приблизно 3,5% ВВП. Це при тому, що в Росії армія частково вже переозброєна. В Українській армії використовується зброя радянських зразків, якої зараз немає ні в Білорусі, ні в Росії. Тому не дивно, що 0,8 % ВВП вистачає лише на утримання української армії, і то – на дуже убоге утримання», – заявив Юрій Сиротюк.

 Як зазначив Сиротюк, в ідеалі фінансування української армії потрібно збільшити до 5% ВВП. За його словами, це потрібно для того, щоб не тільки утримувати армію, але і для того, щоб переозброїти Збройні сили і відновити боєзапас. За його словами, це дозволить зробити боєздатною українську армію.

 «Мінімально необхідно збільшити фінансування армії в 4 рази, тобто хоча б до 3% ВВП», – упевнений Сиротюк.

 На думку нардепа, збільшення державного фінансування Збройних сил буде стимулювати розвиток оборонно – промислового комплексу.

 «Якщо вкладати кошти в оборонно – промисловий комплекс України, враховуючи не тільки підприємства, але і конструкторські бюро і науково – дослідні інститути, то це спричинить за собою відродження вітчизняного ОПК. Тобто якщо Україна почне вкладати кошти, наприклад, у виробництво ракет, то це завантажить роботою підприємства з цієї сфери. Сьогодні оборонні підприємства України експортно – орієнтовані саме з причини відсутності державного замовлення», – підсумував нардеп.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: