fbpx
Театр

Ольгу Аросєву поховають у п’ятницю на Головинському кладовищі

 

 Її обожнювали за роль променистої Пані Моніки з «Кабачка «13 стільців», за люблячу подругу Юрія Дєточкіна Любу з «Бережись автомобіля». Їй було 87 років. Вона себе ніколи не вважала красунею, але знала точно, що звести з розуму здатна будь-кого. Пані Моніка для всіх часів і народів. Вона нібито народилася для цієї ролі.

Її дитинство проходило за кордоном у Стокгольмі, Парижі та Празі. Будучи дочкою польської аристократки і більшовика, а згодом дипломата, вона народилася в один день зі Сталіним, 21 грудня. Одного разу Сталін, зустрівши дівчинку з батьком на тушинському авіаційному параді, запропонував на день народження прийти до нього в Кремль, щоб разом відзначити свято. До воріт Спаської башти Оля Аросєва прийшла 21 грудня з подарунком для Сталіна – блакитною гортензією. Природно, охорона ввічливо відмовила іменинниці, посилаючись на зайнятість вождя. У 1938 році батька Олі – Олександра Аросєва розстріляв НКВС. Школярка кілька разів в листі писала Сталіну, що її батько не винен. Після того, як не отримала відповіді, вона відмовилася вступати в комсомол.

Її відчайдушний характер давав знати про себе все її життя. Сміливі поїздки на гастролі до Афганістану і Даманський острів під час радянсько-китайського протистояння, вона єдина, хто в Ленінградському театрі комедії зрадила режисеру Акімову, який був оголошений космополітом. А для того, щоб вступити до цього театру, вона і зовсім пішла на злочин – здійснила підробку документів, представивши диплом своєї старшої сестри. Коли все прояснилося, їй довго не давали звання через це, адже Аросєва так і не довчилася в театральному училищі. За її словами, в силу худорлявості, ліричних героїнь їй давали грати тільки в юності. Але її природне почуття гумору швидко змушувало забуватися.

Так, « Кабачок «13 стільців» – найуспішніший гумористичний телепроект, рятувала Аросєва довгі роки від сценічної незатребуваності. Це 15 років її життя. Їй писали часто колгоспники про те, що в країні помітно додалися надої молока, а всіх новонароджених дівчаток в районі називають Моніками.

 Якось Аросєва застудилася і не змогла з’явитися у двох ефірах. Скандал набув форми державних масштабів. Сам Леонід Ілліч занепокоївся.

У кіно вона запам’яталася глядачеві за рязановськими комедіями.

Водій тролейбуса Люба в гонитві за Дєточкіним з «Бережись автомобіля». Як вона розповідала, на наполегливе прохання Ельдара Рязанова, саме для цієї ролі, їй довелося пройти курси водіїв тролейбуса.

«Єдина моя закінчена освіта це курси водіїв тролейбуса», – жартувала актриса.

Дипломовані артисти від геніальних відрізняються тим, що перші володіють ремеслом, а другі глядачеві відкривають всю складність і багатство натури людської. Для цього тільки лише талант недостатній – тут важлива сама непересічність особистості.

Тому, хоч і головні ролі актрисі діставалися нечасто, але й епізоди залишалися в пам’яті у глядача дуже надовго, миттєво згадуючись в побутових обставинах.

Любов до тварин, кулінарії, преферансу і до власної дачі – це те, чим актриса жила поза театром і кіно. Хоч і чотири рази побувавши замужем, вона говорила, що весь це час по-справжньому прожила на самоті. Але все-таки улюблена усіма, вона була затребувана до останніх років, пояснюючи свій успіх у своєму ставленні до життя: вмінню радіти будь-якій дрібниці, кожній зустрічі, кожній – навіть самій невеликій ролі, кожному дереву, посадженому власними руками.

Аросєва часто розповідала про смерть Андрія Миронова. У виставі, на якому сталася трагедія, Аросєва грала роль матері героя. Коли йому зробилося погано, вона залишалася весь час на сцені поруч з ним. Згодом, Аросєва говорила: «Справжні актори не йдуть, а їх виносять з театру. Справжні актори помирають на сцені». До самих своїх останніх днів, поки важка хвороба її не підкосила, вона продовжувала працювати в театрі Сатири, куди прийшла ще в 1950 році. Крім цього, вона знімалася в кіно, вела телепередачі і писала книги.

Ольга Аросєва ніколи не скаржилася на час, хоч і багато чого їй не подобалося. Не подобалось їй одержимість «нового часу» грошима і багатством. Не дивлячись на все, вона завжди залишалася сучасною і діяльною, і багато глядачів приходили в театр сатири тільки тому, щоб потрапити на спектаклі з Аросєвою, для того , щоб зарядитися її позитивною енергією, життєвим потенціалом, ну і звичайно насолодитися неповторним талантом і майстерністю актриси.

Відомо, що довести до сліз глядача завдання не з важких, а от змусити сміятися – не всім акторам під силу. Тим комічним даром, яким володіла Аросєва, у світі таких людей можна перелічити по пальцях. Як особливу професійну нагороду , вона вважала своє знайомство з Фаїною Раневською і Тетяною Пельтцер.

І хоча вона не померла на сцені , але Ольга Аросєва померла , як і мріяла , – справжньою актрисою.

Актрису поховають на Головинському кладовищі Москви в п’ятницю , 18 жовтня. Прощальна панахида відбудеться того ж дня в будівлі Театру Сатири .

Померла Ольга Аросєва (відео):

За матеріалами: РИА Новости, vz.ru, 1tv.ru

Читайте також: