fbpx
Інновації

Кабмін підготував програму розвитку конкуренції на 2014-2024 роки

 Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради на розгляд проект закону № 3406 «Про загальнодержавну програму з розвитку конкуренції в Україні на 2014-2024 роки».

 У пояснювальній записці сказано, що мета загальнодержавної програми з розвитку конкуренції в Україні – створення ефективної конкуренції на вітчизняних товарних ринках. На думку авторів законопроекту, це дозволить забезпечити стійке економічне зростання, поліпшити умови для якісного функціонування товарних ринків, а також удосконалити механізми регулювання ринків.

 Завдання для досягнення такої мети були визначені з урахуванням наявності в економіці України трьох ринкових груп з різними передумовами для розвитку конкуренції.

 Перша група – ринки з ознаками ефективної конкуренції. Для них головне завдання – забезпечення захисту та удосконалення всіх наявних конкурентних відносин. Для ринків, у яких немає ознак ефективної конкуренції, але спостерігаються передумови, головне завдання – забезпечити створення та розвиток ефективного конкурентного середовища. Для тих ринків, на яких неможливий розвиток ефективної конкуренції, у програмі закладені спеціальні заходи щодо підвищення ефективності їх регулювання.

 У програмі також передбачається створення в Україні системи для моніторингу. У неї входять індикатори, які характеризують стан конкурентного середовища в галузях і регіонах. Крім того, планується проводити аналіз товарних ринків.

 Проект державної програми розвитку конкуренції на 2014-2024 роки вже отримав позитивну оцінку з боку провідних світових фахівців. Зокрема, проект схвалили експерти, які взяли участь у конференції ООН з торгівлі та розвитку.

 За матеріалами: РБК – Україна

Читайте також: