fbpx
Економіка

ЦБ РФ відзначив зростання збуту підроблених купюр через банкомати і термінали

Директор департаменту готівкового грошового обігу Банку Росії Олександр Юров повідомив журналістам, що хоча і немає сплеску фальшивомонетництва на території Російської Федерації, фахівці Центробанку відзначають зростання збуту підроблених купюр через банкомати і термінали.

 «Загалом ситуація цілком спокійна. За останні три роки кількість виявлених підробок знижується. Зокрема, за дев’ять місяців 2013 року виявлено підроблених грошових знаків Банку Росії на 20 % менше, ніж за аналогічний період минулого року», – сказав Юров і додав :«Концентрація підробок в нашій країні становила в 2012 році 15 штук на 1 млн справжніх банкнот в обігу, що приблизно вдвічі менше, ніж у країнах Євросоюзу».

У той же час, за словами Юрова, намітилися дві негативні тенденції – зростання частки підробок банкнот номіналом п’ять тисяч рублів і масова поява підробок, розрахованих на збут через банкомати та платіжні термінали.  

Так, кількість виявлених підробок банкнот номіналом 5 тис. рублів, дає практично постійний рівень і навіть деяке зростання, якщо торік було 21 тис. підробок за дев’ять місяців минулого року, то в нинішньому – 22,5 тис. Наплив високоякісних підробок п’ятитисячних купюр змусив ряд найбільших російських банків вжити заходів до обмеження їх прийому в банкоматах столичного регіону. За кілька тижнів банки планують оновити ПЗ, що розпізнають фальшивки, і знову почати приймати гроші.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: