fbpx
Новини світу

США запропонували мобільну установку для ліквідації хімзброї в Сирії

 Міністерство оборони США запропонувало використовувати американські мобільні лабораторії для знищення арсеналів хімічної зброї Сирії, повідомляють ЗМІ. Використання даного обладнання можливо тільки у випадку, якщо хімічні речовини знаходяться не в готовому стані, а у вигляді порівняно нешкідливих компонентів, які стають отруйними тільки після їх змішання.

 Мобільні лабораторії США придатні для нейтралізації прекурсорів, але для ліквідації боєприпасів хімічної зброї з готовими отруйними речовинами будуть необхідні стаціонарні підприємства. Мобільні лабораторії, які запропонувала американська влада, можуть розгорнути у відносно короткі терміни і почати працювати вони можуть через десять днів після прибуття на місце, де зберігаються компоненти. Установки, які були розроблені компанією ECBC, здатні функціонувати цілодобово. Продуктивність лабораторій становить приблизно 25 тонн хімічних речовин на добу. Обслуговує кожну з установок штат з 15 експертів.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

 Пропозиція від американського уряду надійшла на тлі триваючих переговорів про місце та спосіб ліквідації арсеналів хімічної зброї сирійського уряду. Організація по забороні хімічної зброї, яка зараз базується в Гаазі, схиляється до того, що отруйні речовини і боєприпаси будуть ліквідовані на сирійській території. Інші варіанти припускають їх транспортування територією держави, в якій триває військовий конфлікт, що вкрай небезпечно. Крім того, в більшості світових країн імпорт хімічної зброї незаконний, а тому вивозити хімічний арсенал просто нікуди.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 Остаточне рішення щодо можливої ​​відправки даного обладнання до Сирії повинні прийняти не пізніше 15 листопада цього року. Якщо ж, з якихось причин, від цих мобільних лабораторій доведеться відмовитися, до 15 листопада повинен бути представлений альтернативний план по знищенню арсеналів сирійської хімічної зброї.

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: