fbpx
Новини світу

Представник ОБСЄ розкритикувала призупинення трансляції Першого каналу в Литві

 Представник Організації з безпеки і співпраці в Європі з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович зажадала від влади Литви переглянути рішення щодо призупинення трансляції телеканалу «Перший балтійський канал», який показав випуск програми «Людина і закон» про штурм Вільнюської телевізійної вежі радянськими військовими.

 На думку Дуні Міятович, «будь-яке рішення, яке обмежує плюралізм, негативно впливає на свободу ЗМІ і свободу слова». Співробітник ОБСЄ зазначила, що «застосування даних виняткових заходів має бути обмежене тільки випадками небезпечних і навмисних закликів до насильства».

 Як відзначають журналісти, міністерство закордонних справ Литви у відповідь заявило, що відомство розчароване заявами Дуні Міятович – відповідно до думки литовського МЗС, в ОБСЄ займаються маніпуляціями у сфері свободи ЗМІ. «Свободу ЗМІ ніяк не можна пов’язувати з цілеспрямованими зусиллями принизити пам’ять про загиблих за свободу литовської держави і заперечувати історичну народну пам’ять», – заявили в литовському зовнішньополітичному відомстві, підкресливши, що свобода ЗМІ є одним із пріоритетів Литви як члена Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

 У середу 9 жовтня 2013 Комісія по радіо і телебаченню Литви вирішила призупинити трансляції «Першого балтійського каналу» на 3 місяці. Комісія зазначила, що не має наміру зовсім позбавляти телеканал ефіру на литовській території, проте поставила умовою подальшого мовлення відмову від передач з Росії, які складають приблизно сімдесят відсотків ефіру «Першого балтійського каналу». У комісії підкреслили, що події 13 січня 1991 року в литовській столиці були представлені у телепередачі «Людина і закон» «тенденційно і викривлено».

 За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: