fbpx
Право

В Україні хочуть легалізувати віддалену роботу, зокрема і фріланс

В Україні з’явилися пропозиції про легалізацію так званої «дистанційної роботи», зокрема і праці в мережі Інтернет. Законопроект, який торкається цих питань, був розроблений Міністерством соціальної політики. Мета, яку переслідує Мінсоцполітики, розробивши такий документ, – забезпечити дистанційно трудящим соціальний захист, а також врегулювати питання оплати праці таких співробітників.

У ЗМІ наводяться слова Оксана Мовчан, яка займає посаду заступника директора департаменту ринку праці Міністерства соціальної політики України. На її думку, сьогодні дистанційна робота «активно поширюється в Україні». При цьому Оксана Мовчан відзначає і ряд негативних моментів у такому виді праці. Зокрема, наголошується, що дистанційні працівники часто працюють нелегально, а тому на них не поширюються норми українського законодавства, щодо соціального захисту. Крім того, як підкреслила Оксана Мовчан, «…сьогодні люди, які працюють віддалено, часто отримують менше, ніж співробітники, що працюють традиційно».

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

У розробленому Мінсоцполітики проекті закону, який у разі його прийняття внесе деякі зміни до чинних сьогодні законів про працю, буде дано поняття дистанційної роботи або віддаленої роботи, як часто називають такий вид діяльності. Законопроектом передбачається, що заробітна плата дистанційних працівників не повинна бути меншою від встановленої законодавством мінімальної зарплати.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Норми розробленого Міністерством соціальної політики законопроекту стосуються і роботодавців. Наприклад, пропонується застосовувати для роботодавців знижку з оплати єдиного соціального внеску за дистанційно працюючого співробітника.

На думку Оксани Мовчан, даний законопроект «стимулюватиме створення нових робочих місць». Крім того, дистанційна робота може бути цікава для різних категорій громадян, зокрема і для молодих мам, інвалідів та, наприклад, студентів.

За матеріалами: lenta-ua.net

Читайте також: