fbpx
Право

В Україні за зарплати в конвертах саджатимуть на 5 років?

У Верховну Раду України внесли законопроект, в якому посилюється відповідальність роботодавців за порушення трудового законодавства. Зазначимо, що відповідальність роботодавців передбачає навіть тюремне ув’язнення.

Як розповіли автори законопроекту № 3388, народні депутати від КПУ Спиридон Кілінкаров та Сергій Гончаров, вони розробили цей документ з метою збільшення надходжень до бюджету та Пенсійного фонду України. Крім того, передбачається забезпечення легалізації зайнятості та виплати зарплати, посилення соціального захисту працівників та забезпечення погашення заборгованості з виплати заробітних плат.

Зокрема, цим законопроектом Кримінальний кодекс України пропонується доповнити новими статтями, які встановлюють відповідальність за такі правопорушення:

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

– порушення трудового законодавства при працевлаштуванні осіб;

– неповідомлення працівниками про використання праці без офіційного трудового оформлення;

– виплата зарплати у розмірі, меншому за суму мінімальної заробітної плати;

– виплата зарплати та інших доходів працівникам без їх нарахування.

Згідно з цим законопроектом, нарахування зарплати, яка буде нижчою за мінімальну зарплату за виконану працівником погодинну або місячну норму праці, допуск працівників до роботи без офіційного оформлення відносин – пропонується карати штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних податком мінімальних доходів громадян.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Ті ж дії, які були вчинені повторно, пропонується карати штрафом від 1000 до 2000 тисяч неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян. В якості альтернативи пропонуються виправні роботи на строк до 2-х років або арешт на строк до 3-х місяців.

Такі ж дії, які були вчинені втретє  і більше, – пропонується карати позбавленням волі на строк від 2-х до 5-ти років.

За матеріалами: zn.ua

Читайте також: