fbpx
Наука

У середу стануть відомі лауреати Нобеля-2013 з хімії

У середу Шведська Королівська академія наук оголосить ім’я лауреата Нобелівської премії з хімії 2013 року. Торік нагороду в цій області присудили американцям Роберту Лефковіц і Брайану Кобілке «за дослідження рецепторів G- білків», що «забезпечують здатність клітин відчувати довкілля і пристосовуватися до нього» .

Цього разу експерти, що роблять свої прогнози, називають серед основних претендентів американського хіміка Вільяма Мернера – творця спектрометра окремих молекул. Він може розділити нагороду або з  Вільямом Клемперером і Річардом Заром, або з творцем скануючого електрохімічного мікроскопа Алленом Бардом.

Крім нього, претендентом вважається ще один американський хімік – Луїс Брюс, можливо, разом з японцем Суміо Іідзімою, що працюють над створенням колоїдних напівпровідникових нанокристалів, які можна використовувати як люмінофори та елементи квантового комп’ютера.

У лауреати також пророкують американського вченого Брюса Еймса з Каліфорнійського університету в Берклі, що є автором генетичного тесту для оцінки мутагенного потенціалу хімічних сполук, творця нанокристала з найнижчою щільністю в світі, що працює в США уродженця Йорданії Омара Ягхі, і російського вченого, що працює в США, випускника Нижегородського державного університету імені Лобачевського Валерія Фокіна, за роботи в області "клік- хімії" .

У середу стануть відомі лауреати Нобеля-2013 з хімії (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: