fbpx
Право

«Термін повноважень генпрокурора не повинен збігатися з термінами повноважень президента чи Верховної Ради», – експерт

 Український політичний діяч і правознавець Віталій Журавський стверджує, що законопроект «Про прокуратуру», який раніше був запропонований Віктором Януковичем, відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії і рекомендаціям Ради Європи. Про це Віталій Журавський розповів в інтерв’ю УНН.

 За його словами, однією з ключових особливостей цього законопроекту є гарантії незалежності прокурора, які закладені в документи. Це те, упевнений експерт, до чого так давно закликають Україну європейські колеги.

 «Серед таких гарантій – термін повноважень Генерального прокурора України. Цей термін не повинен залежати і не повинен збігатися з термінами повноважень президента, а також Верховної Ради, що і передбачено в даному проекті», – заявив правознавець.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Крім того, за словами експерта, оскільки українська прокуратура поступово йде від функції слідства, згідно з новим Кримінально – процесуальним кодексом, органи прокуратури отримають можливість зосередити всі свої сили саме на процесуальному керівництві.

 «Передбачуване скорочення слідчих дій прокуратури посилить собою процесуальне керівництво за різними кримінальними процесами. Таким чином, це максимально ефективно буде розподіляти навантаження на кожного прокурора», – стверджує експерт.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Колишні слідчі, які чудово знають всі процесуальні особливості українського законодавства, послужать «надійним щитом» проти порушень у кримінальних справах. Вся справа в тому, що після прийняття «президентського» закону екс – слідчі будуть виконувати «функцію процесуального керівництва».

 Віталій Журавський додав, що новий законопроект виписали таким чином, що прокуратура України, відмовляючись від багатьох повноважень, стає демократичною і європейською.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: