fbpx
Політика

Російські грузини знову позбавлені права голосу

 Як заявила сьогодні, 9 жовтня, голова відділення міжнародних відносин Центральної виборчої комісії (ЦВК) Ека Азарашвілі грузинським ЗМІ, громадяни Грузії, які проживають в Росії, взяти участі у президентських виборах 27 жовтня цього року не зможуть. За її словами, ЦВК здійснює відкриття виборчих дільниць на основі переліку країн, який наданий МЗС Грузії. У зв’язку з відсутністю дипвідносин між двома країнами, Росії в цьому переліку немає.

 «Наші співгромадяни, які проживають в Росії, на превеликий жаль взяти участі у виборах президента Грузії не зможуть, виходячи з того, що нами відкриваються виборчі дільниці за кордоном, на підставі даних міністерством закордонних справ матеріалів. У наданому МЗС переліку країн, де Грузія має диппредставництва, Росія не фігурує. У зв’язку з цим, відкрити там виборчі дільниці ми не зможемо», – зазначила Азарашвілі.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 Що стосується точної кількості повнолітніх громадян Грузії, які проживають в Росії, за словами голови відділення, ЦВК подібних даних не має в своєму розпорядженні, бо виборча адміністрація має інформацію про громадян Грузії, які перебувають на консульському обліку, при міністерстві закордонних справ.

 «Точної кількості проживають у Росії грузинських громадян, які мають право голосу, я не можу озвучити, бо інформацію про чисельність зареєстрованих громадян на обліку в консульстві ми маємо від міністерства закордонних справ, яке, своєю чергою, отримує її від дипломатичних представництв в різних країнах. А зважаючи на те, що з Росією у нас дипвідносини, внаслідок чого і немає дипломатичних представництв, то подібну інформацію з російського боку зібрати неможливо. До речі, під час минулорічних парламентських виборів, у нас була така ж ситуація», – зазначила Азарашвілі.

Читайте також:  Російський «православний джихад» або орда іде на Захід

 Нагадаємо, що президентські вибори в Грузії проходять 27 жовтня 2013 року. За посаду президента Грузії боротимуться 23 кандидати. Чинний президент Грузії Михайло Саакашвілі взяти участь у виборах вже не зможе, так як знаходиться на посаді вже другий термін.

 За онлайн – опитуваннями різних соціологічних служб, на першому місці серед претендентів на пост президента – кандидат від правлячої партії «Грузинська мрія» Георгій Маргвелашвілі. З невеликим відривом йдуть кандидати від президентської партії «Єдиний національний рух» Давида Бакрадзе і партії «Демократичний рух – єдина Грузія» Ніно Бурджанадзе. Представники від двох останніх заявили про те, що у зв’язку з відсутністю дипвідносин з Росією вони втратять пристойну кількість голосів.

Російських грузинів позбавили голосу (відео): 

За матеріалами: Грузия Онлайн

Читайте також: