fbpx
Новини світу

У Киргизії міліціонери звільнили захопленого демонстрантами губернатора

Міліція Киргизії в місті Каракол розігнала демонстрантів, незадоволених розподілом доходів від видобутку золота, і звільнила захопленого натовпом губернатора Іссик-Кульської області Емільбека Каптагаєва. Про це повідомляють ЗМІ в понеділок, 7 жовтня 2013 року, посилаючись на прес-службу Міністерства внутрішніх справ Киргизії. При проведенні операції правоохоронні органи застосували спецзасоби.

Площа перед адміністрацією Іссик-Кульської області у Караколі, де відбувся мітинг, була повністю очищена міліціонерами. Відомо, що частина демонстрантів була затримана, але точної інформації про їх кількість поки немає. При цьому в МВС Киргизії відзначили, що в разі чинення опору представникам правоохоронних органів надалі демонстрантів будуть затримувати. У вівторок правоохоронці планують провести патрулювання міста посиленими нарядами міліції. Тим часом Генеральна прокуратура Киргизії, як відзначають журналісти, порушила кримінальну справу за фактом захоплення Емільбека Каптагаєва.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Приводом для акції протесту став меморандум, який був підписаний урядом республіки з канадською компанією Centerra Gold, що займається видобутком золота на найбільшому родовищі Киргизії «Кумтор». У відповідності з даним меморандумом, киргизька влада разом з канадською компанією створять спільне підприємство з видобутку золота з рівними частками акцій і будуть порівну ділити прибуток від його роботи.

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

Донедавна частка киргизького уряду в «Кумторі» становила всього лише 30 відсотків, але тепер незадоволені таким рішенням влади, зокрема деякі депутати парламенту, вимагають поміняти співвідношення часток на користь киргизької сторони або повністю перевести найбільше родовище золота під національний контроль.

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: